Over het Volksbos

Het Volksbos nuOns Volksbos heeft intussen een hele geschiedenis. Er is veel over geschreven, er is veel in gewandeld en natuurvorsers hebben gedegen onderzoek gedaan naar alles wat er in ons Volksbos leeft en groeit. Het is ook niet zomaar ‘een bos’, maar aangelegd door de bewoners zelf in een geweldige actie tegen de plannen voor een afvalstort. Het bewonerscomité dat in december 1992 de grote actie ontketende om het bos als protest tegen de afvalstortplannen aan te planten gaf aan deze actie de naam ‘Groeiend Verzet‘.

In maart 2010 heeft de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) afdeling Waterweg-Noord, onder leiding van Loek Batenburg maart 2010 een onderzoek gedaan naar de planten en dieren die nu in het bos leven.

Bent u geïnteresseerd dan moet u dit rapport echt eens lezen.

Dit onderzoek toont aan dat ons Volksbos zich letterlijk als groeiend verzet heeft ontwikkeld tot een bijzonder natuurgebied, al is het niet van nature ontstaan.

Snelweg bedreigd het Volksbos

tracé plan blankenburgtunnel

tracé plan blankenburgtunnel

Dit mooie bos wordt bedreigd. Bedreigd door de Blankenburgtunnel en een aansluitende snelweg die de stinkende industrie van de maasvlakte moet verbinden met de A20, een snelweg die dwars door het Volksbos wordt aangelegd als wij nu niks doen.

 

En natuurlijk staan de bezwaren van de Stichting Groeiend Verzet niet alleen. Comité Blankenburg Nee is al langer bezig verzet tegen deze plannen te organiseren. Ook Natuurmonumenten, dat het Volksbos beheerd, tekent bezwaar aan tegen de plannen voor de aanleg van de Blankenburgtunnel.

Het bijzondere van deze site is dat wij vooral alle individuele mensen, gezinnen en kinderen die het bos in 1992 hebben aangeplant oproepen om via deze site bezwaar aan te tekenen.

Wij hopen u met deze site te overtuigen weer ‘in de benen’ te komen, niet om weer bomen te planten (alhoewel, je kunt het maar nooit weten!) maar om uw stem wel weer te laten horen door de petitie op deze site te ondertekenen.